Hur ser bruket av narkotika ut bland unga vuxna i åldern 18-29 år? Vad är utmärkande för vissa preparat, som till exempel narkotikaklassade läkemedel? Hur kan vi omvandla teori till praktik i mötet med unga vuxna som brukar narkotika? Och vad säger egentligen narkotikautredningen?
Välkommen att ta del av flera olika föreläsningar inom temat narkotikabruk bland unga vuxna. Du kan välja att se alla delar efter varandra som en hel kunskapsdag, eller anpassa genom att välja den eller de föreläsningar som är relevanta för din verksamhet. Föreläsningarna är tillgängliga under 2024.
Vi kan bättre! Kunskapsbaserad narkotikapolitik med liv och hälsa i fokus. Lina Pastorek, huvudsekreterare narkotikautredningen, Regeringskansliet.
Bara godkända varor över gränsen – hur ser införsel av narkotika ut i Sverige? Martin Petersson, sakkunnig, Tullverket.
Det dödliga knarket – unga, våldet och kriminella nätverk ur ett polisområdesperspektiv. Patrik Oldin, chef för polisområde Kalmar Kronoberg, Polismyndigheten.
Narkotikabruket bland unga vuxna. Mats Ramstedt, forskningsansvarig, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
Bruk av narkotikaklassade läkemedel – vad händer i Södra Sverige? Preparatkunskap narkotikaklassade läkemedel. Peter Valverius, chefsläkare psykiatri & habilitering, Region Blekinge.
Preparatkunskap. Hans Ackerot, överläkare psykiatri, Region Halland.
Vad fungerar gällande behandling för unga vuxna. Mikael Sandell, överläkare och specialist i psykiatri och beroendemedicin, enhetschef på PRIMA Maria LARO.
Vad säger forskningen fungerar enligt narkotikaprevention. Zophia Mellgren, handläggare, Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Normbrytande beteende bland unga – från teori till praktik. Henrik Anderhed, professor i kriminologi och psykologi, Örebro universitet.
Fokus för dagen var tobak och nikotinprodukter. Vi fick ta del av tre föreläsningar på temat. Ta del av dokumentationen nedan.
Alkohol- och smuggeltobak, Gürsu Öncü, Tullverket – denna presentation delas inte
Användningen av och attityderna till nikotinprodukter bland unga, Grethe Fochsen och Åsa Thornqvist, Folkhälsomyndigeten
Hälsoeffekter av olika nikotinprodukter, Linnea Hedman, Umeå universitet
Fokus på dagen var länets arbete med Kronobarnsmodellen och
myndighetssamverkan för att motverka arbetslivskriminalitet i Kronobergs län.
Under förmiddagen gavs en presentation av det regionala arbetet med Kronobarnsmodellen samt exempel på hur arbetet bedrivs i kommunerna. En föreläsning gavs också kring enkätundersökningen ”Barns och ungdomars hälsa & levnadsvanor i Kronobergs län” och rapporten ”Sätta hjulet i rullning” som genomförts av Linnéuniversitetet.
På eftermiddagen kom representanter för både lokal och regional samordning för att motverka arbetslivskriminalitet. Arbetslivskriminalitet center (AKC) är ett nav för nio samverkande myndigheters gemensamma arbete för att motverka arbetslivskriminalitet. Myndigheterna jobbar tillsammans för att upptäcka felaktigheter hos arbetsgivare som exempelvis svart arbetskraft, farlig arbetsmiljö eller arbetskraft som utsätts för människohandel eller människoexploatering.
AKC Syd presenterade hur de arbetar och gav konkreta exempel på tillsynsinsatser.
Ta del av dokumentationen från dagen nedan.
Presentationer från förmiddagen
På livsstilkronoberg.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.