Ny lag om tobaksfria nikotinprodukter

Händer som håller i en dosa med tobaksfritt snus.

Riksdagen fattade 21 juni beslut om en ny lag rörande försäljning av tobaksfria nikotinprodukter, till exempel vitt snus. Den nya lagen börjar gälla 1 augusti.

Den nya lagen innebär:

  • Detaljhandlare måste anmäla till kommunen att de säljer tobaksfria nikotinprodukter, till exempel vitt snus.
  • Produkterna kommer bara få säljas till den som fyllt 18 år, den som säljer produkten ska förvissa sig om mottagarens ålder och inne på varje försäljningsställe ska det finnas ett tydligt och synbart meddelande med information om förbudet mot att sälja eller lämna ut tobaksfria nikotinprodukter till den som inte fyllt 18 år.
  • Det finns i lagen bestämmelser för hur förpackningarna ska se ut och på vilket sätt de ska vara märkta med hälsovarningar.
  • Marknadsföring av produkter som omfattas av lagen kommer kontrolleras. Exempelvis ska särskild måttfullhet iakttas vid marknadsföring till konsumenter. Reklam och marknadsföring får inte heller vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk.
  • En tillsynsavgift för de som anmäler att de vill sälja produkten.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.