Studentkampanjen “Var rädd om dig – vi bryr oss!”

För sjunde året i rad genomförde Livsstil Kronoberg studentkampanjen ”Var rädd om dig – vi bryr oss”.
Tillsammans med medverkande kommuner delades vattenflaskor och grattiskort ut till samtliga studenter.

Syftet är att få både ungdomar och vuxna i deras närhet att tänka till kring alkoholkonsumtionen i samband med studentfirandet. Vi ser också detta som en möjlighet att finnas där ungdomarna är och synliggöra Livsstil Kronobergs arbete för allmänheten.

Sju glada kvinnliga studenter i vita klänningar som håller upp vattenflaskor
Elever som tar studenten från Haganässkolan, Älmhult.

Studentdagen är en dag att minnas hela livet, förhoppningsvis som en glädjens dag. Tyvärr är denna dag också starkt förknippad med alldeles för hög alkoholkonsumtion bland en del ungdomar. Med berusningen följer en ökad risk att drabbas av brott och olyckor. Att dela ut vattenflaskor i samband med studentfirandet är ett konkret sätt att uppmärksamma uppmaningen att ungdomar ska vara rädda om sig själva.

Säger Anna Ståhl, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

I år meddelade 5 av länets kommuner att man ville delta i kampanjen – det högsta antalet sedan kampanjen startade.
På grund av pågående Coronapandemi har dock några av kommunerna fått förändra studentfirandet, och blivit tvungna att skjuta fram kampanjen till nästa år.

En av de kommuner som kunde genomföra kampanjen var Älmhults kommun. Skolkurator Lena Jönsson berättar:

Under studentdagen valde vi att duka upp ett fint välkomstord med vattenflaskor, ballonger, blommor och flaggor vid den entré som studenterna gick in igenom till skolan efter sin champangefrukost. Grattiskorten hade vi knutit fast med presentsnöre på alla flaskorna. Jag och Lena Pamic som är skolsköterska hälsade eleverna välkomna och gav alla en vattenflaska när de anlände. Klasserna kom i omgångar under dagen, så möjlighet till att göra en bra utdelning av vattenflaskorna och hälsa alla grattis var därför möjlig. Eleverna uppskattade verkligen vattnet och tyckte det var mycket gott att dricka något när de kom till skolan!

Säger Lena Jönsson, skolkurator på Haganässkolan i Älmhult.
Två kvinnor i festkläder som håller upp vattenflaskor och vykort vid ett studentfirande
Lena Jönsson och Lena Pamic delar ut vattenflaskor till studenterna